(Siste)

82 prosent av norske kvinner mener at det er de som foreslår endringene i hjemmet, og 76 prosent av mennene er enige i at det er samboeren eller ektefellen som er primus motor når det gjelder fornyelser.

Det viser undersøkelsen som er gjennomført av Respons Analyse.

Likevel fører skjevheten sjelden til konflikter. Ni av ti sier at de ikke krangler om forandring hjemme eller at de oftest blir enige om hva som skal gjøres.

Ifølge undersøkelsen mener 70 prosent av oss at forandring hjemme er litt eller veldig viktig.

– Endringer i hjemmet behøver ikke være omfattende eller dyrt. Noen nye puter, tepper eller gardiner kan forandre et rom, uten å lage et stort hull i lommeboken, sier Camilla Lindemann, kommunikasjonssjef i IKEA Norge som presenterer undersøkelsen i forbindelse med lanseringen av sin 2013-katalog.

Ifølge undersøkelsen er de fleste av oss – både menn og kvinner – ganske enige om at det ikke er behov for veldig krevende tiltak for å skape forandring i hjemmet:

  • 59 prosent sier at det ikke trenger å være så stort, så lenge de føler at det har skjedd noe nytt.
  • 40 prosent har brukt mindre enn 10.000 kroner på forandringer siste år.
  • 22 prosent har brukt mellom 10.000 og 30.000 kroner på forandringer siste år.

Kvinner er imidlertid minst lystne på større forandringer. Bare 8 prosent sier at de ofte tar skikkelig tak og gjør omfattende forandringer hjemme, mot 18 prosent av mennene.

Nesten halvparten av oss har møbler eller annet i hjemmet som vi gjerne skulle ha forandret eller frisket opp.

Også her er damene i tet, men det er ofte ikke så mye som skal til. På førsteplass over «quick fixes» hjemme, troner tekstilene.

Over halvparten av norske kvinner tyr til tekstiler som et nytt teppe, putetrekk eller gardiner når de skal gjøre raske endringer.

Undersøkelsen viser også at nordmenn er et hjemmekjært folkeslag, som ser på hjemmet som mer enn bare et sted å bo: Ni av ti mener at hjemmet reflekterer deres personlighet og hvem de er.

Dessuten er gjenbruk viktig for mange: 73 prosent oppgir at de liker å blande nytt og gammelt eller tenke nytt om gamle ting og gjenbruke dem på nye måter.

På spørsmål om hvilke forandringer som er gjort i hjemmet siste år, svarer 46 prosent at de har pusset opp ett eller flere rom, mens 45 prosent har kjøpt nye puter, gardiner eller andre tekstiler.

På tredjeplass følger innkjøp av nye møbler.

Økonomi er den største utfordringen knyttet til det å gjøre forandringer hjemme.

Tre av fire oppgir at det er for dyrt eller at de rent økonomisk prioriterer andre aktiviteter.

Den nest største utfordringen er at tiden ikke strekker til. (ANB)