Meteorologen: – Kan snuse på rekord

Det kan bli ordentlig varmt på onsdag.

Det kan bli ordentlig varmt på onsdag. Foto:

Det blir kanskje ikke badetemperaturer, men det er neimen ikke langt unna.

DEL

(BA) Det er allerede merkbart varmt til å være november, men om du er svett i luggen fordi dunjakken er litt for mye i novembervarmen er det bare å stålsette seg for onsdagen.

Tirsdag skal det bli relativt fint. Ifølge statsmeteorolog Siri Wiberg ved Meteorologisk institutt skal det bli litt skyer, men de skal legge seg høyt og været vil oppleves som fint. Temperaturen skal ligge rundt ti grader.

Så kommer onsdag, og da blir det varmt.

Varmerekorden i Bergen i november er 17,9 grader satt de 4. november i 2011.

Så varmt er det ikke sikkert det blir, men det trenger ikke være langt unna.

– Det kan hende at man snuser litt på den rekorden, sier Wiberg, som melder at det blir rundt 15 grader, og kanskje litt varmere.

Føneffekten

Grunnen til at det plutselig er juni-temperaturer i november er at det blåser varme vinder fra sørøst.

– Det er veldig varm luft som bringes opp fra sør, som i tillegg får hjelp av føneffekten, forklarer Wiberg.

Den varme luften kommer fra kontinentet. Når den blåser inn fra øst må den over fjellene før den kommer til Vestlandet og Bergen. På vei oppover fjellsiden tørker luften og når den da går ned på lesiden av fjellet varmes den opp mer enn den blir avkjølt. Slik forklarer meteorologen føneffekten.

Kombinasjonen av at luften er varm i utgangspunktet, og at den varmes ytterligere opp på vei over fjellet, er det som gjør at det kan bli så varmt så sent på året.

Det var den samme effekten som forårsaket noen svært varme dager også i oktober.

Etter et lite varmesjokk onsdag skal temperaturene stabilisere seg rundt ti grader i noen dager, men da kan det bli mer vind og regn, melder meteorologen

Artikkeltags