Gå til sidens hovedinnhold

I kveld skjer det igjen – Del dine beste nordlysbilder med oss!

Artikkelen er over 5 år gammel

På søndag var himmelen grønn over hele Nordhordland, og i kveld, mandag, er det meldt en like spektakulær himmel.

Del gjerne dine beste bilder med oss. Send de enten inn på mail til redaksjonen@nordhordland.no eller bruk instagram og bruk emneknaggen #avisanh.

Alle bildene vi får inn, blir lagt inn i en stor bildeserie.

Prøvde du å ta bilder av det fantastiske nordlyset søndag kveld uten å få det helt til?

Du er ikke alene. Mange synes det er veldig vanskelig å få gode bilder av himmelfenomenet, og bildene blir ofte mørke og uskarpe.

Fortvil ikke. Sjansene er ganske store for at det blir enda en kveld med nordlys-show over Nordhordland og Bergen.

Storm.no melder stor nordlysaktivitet mandag. I områdene fra Tromsø og sørover til Trondheim vil nordlyset være synlig i senit. Nordlyset vil være synlig på nordhimmelen sørover til Bergen og Oslo, skriver de på sine nettsider.

 

– Jeg tror det vil være like stor mulighet for å se nordlys i dag. Værforholdene legger til rette for et flott skue, sier meteorolog Berit Hagen ved Vervarslinga på Vestlandet.

Hobbyfotograf Stian Espe fra Ågotnes har i alle fall kameraet sitt klart dersom lysfesten skulle gjenta seg. Espe har tatt naturbilder i flere år og vet hva som skal til for å ta gode bilder av nordlyset.

 

– Kom deg ut av byen

– Noe av det viktigste er at du må komme deg vekk fra alt det kunstige lyset fra gater og hus. Lysene gjør at himmelen ikke blir skikkelig mørk, noe som gjør at man går glipp av fargene på himmelen, forklarer han til BA.

– Skal man ta gode bilder av nordlyset, kreves det godt utstyr. Det beste er om man har et speilreflekskamera. I tillegg må man ha et stativ. Å ta bilder av nordlys krever lang eksponeringstid (lukkertid). Det vil si at kameraet må være helt i ro. Ikke beveg kameraet når du trykker på utløseren, sier han til BA.

Helt nødvendig med stativ

Lukkertiden forteller hvor lenge lukkeren i kameraet er åpen. Om dagen da det er mye lys, trenger den kanskje bare 1/400 del av et sekund. Om natten må lukkeren stå åpen i flere sekunder for å få nok lys inn på bildet.

Video: Magnus Myklebost

Espe beskriver gårsdagens nordlys-show som helt spesielt.

– Det var så mye lys på himmelen. Jeg klarte å ta gode bilder med en lukkertid på seks sekund. Til vanlig må man ha 15-30 sekunder lukkertid for å få gode nordlys-bilder, sier han. 

Blenderåpning på 2,8

I tillegg til lang lukkertid er det også viktig at blenderåpningen er så åpen som mulig. Jeg har en linse med en blenderåpning på 2,8. Det er bra, men man kan også få gode bilder med en blender på 3,5 eller 4.

– Blenderåpningen styrer hvor mye lys dersom slipper inn i kameratet, mens ISO-innstillingen styrer hvor følsom bildebrikken skal være for lys. (Jo høyere ISO, desto mer kornete blir bildet). Jeg vil anbefale å ta bilder med ISO 400 til 1600, så ser du hva som er best. Prøv deg frem, også når det gjelder lukkertid.

Det er også en fordel at objektivet er innstilt på manuell fokus og står på «uendelig».

Nesten umulig å få gode bilder med mobilkamera

– Dersom man bare har mobilkamera, kan man likevel få gode bilder?

– Søndag var det skikkelig gode lysforhold, så kanskje man klarte å ta helt greie bilder. Men som regel holder ikke kameraet i mobilen. Skal bildene bli bra, må man prøve seg frem og justere lukkertid, blederåpning og iso. Det kan man ikke på mobilen. Det krever et mer avansert kamera, sier Espe. 

Kommentarer til denne saken