Alver nærmer seg Robek-listen med stormskritt. Hva gjør våre tillitsvalgte med saken? Med hue under armen og med armen i bind vender vi livet det andre kinn?

Debattant Rune Chr. Tollefsen meiner Alver kommune

Debattant Rune Chr. Tollefsen meiner Alver kommune Foto:

Av
DEL

LesarbrevDette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.Ja, man må spørre. Har den kommunale styringen fullstendig gravd ned hue i sanden?

Med utsikter til kommunale underskudd og å havne på Robek listen har rådmannen satt store spørsmål ved den kommunale pengebruken.

Og det blir mere og mere prekært å få på plass en skikkelig fungerende økonomi i kommunen. Etter sammenslåingen av våre tre kommuner til Alver har økonomien nærmest kollapset.

Overforbruk, et kommunalt styresett som er forvokst langt inn i kreditors himmel med et budsjett som absolutt burde gå rundt. Om man teller innbyggere og inntektene. Her er det noe som er riv ruskene gale.

Ser vi på Meland kommune før sammenslåingen så burde det allerede der ringe noen bjeller.

Meland kommune hadde et underskudd i 2017 . Og de måtte spare 11 millioner i året pga. tidligere underskudd. Dette tilsvarer 15 årsverk i kommunen. Men ingen skal miste jobben i kommunen. Selv om vi ser at pr 11 innbygger så er det en ansatt i kommunen. (Ca 8000 innbyggere og 700 ansatt i kommunen)

Kutt i kommunale utgifter er ene veien å gå. Der stillinger som er "overflødige" (vi trenger ikke tre av alt)...bør være en naturlig avgang/ omplassering. Dette ser og skjønner de fleste. Spesielt de som nå ser på eiendomsskatt som løsningen ut av dette uføret.

Vi hadde en sak i Meland der en kommuneansatt, som burde meldt seg inhabil i en bygningssak, vedtok å bruke nesten en halv million på søsterens tomt. Rett vurdering eller ei. Kommunale penger skal brukes med innbyggernes ve og vel i bakhode.

Overforbruk er definitivt ikke rette veien å gå. Her brukte alle tre kommunene penger som fulle sjøfolk rett før sammenslåingen, på kirker, turnhaller, svømmebasseng og det var ikke måte på hva de innvilget og vedtok. Og sendte dermed regningen videre til Alver kommune.

Og mens politikerne, våre lokale tillitsvalgte, de som skal drive vår kommune på best mulig måte for oss, visste at regningen ble overgitt til Alver i 2020.

- Med kostnadsrammer på 270 millioner pluss svømmehallen. En må spørre; har det rablet fullstendig for de? De lukker øynene, døtter hue i sanden og rygger inn i fremtiden med ræven først. Hvor i svarte skal de finne penger til dette?

NH avisen 18, september 2018.

Og dette var bare noen få eksempler fra tidligere Meland kommune.

Her må man sette en stopper for pengebruken og sørge for at økonomien holder i hop.

Utsett de planlagte ekstreme bruken av penger og sett de på is. Reduser i kommunal sektor så det svir.

Ja, beklager altså. Men vi kan ikke ha et overfylt kommunehus der vi ikke tørr å gi hverandre sparken. Kommunen MÅ drives som en bedrift! Man kan ikke bruke penger man ikke har. Da går den konkurs. Så enkelt er det.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken