Gå til sidens hovedinnhold

«Alver Krf ønsker å være tydelig på at vi i Norge kan gjøre enda mer i denne saken, 50 er ikke nok»

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Vi er mange som er sterkt berørt av de siste dagers hendelser i Moria-leiren på øya Lesvos. Menn, kvinner og barn sover nå på gaten, de får ikke tak i mat, og har tilnærmet null mulighet til helsehjelp ved sykdom. Dette skjer samtidig som vi i Norge jobber med å bekjempe en pandemi sammen med resten av verden. Vi maner til dugnad for eldre, svake og personer som er i risikogrupper. Covid-19 har kostet oss dyrt, men heldigvis er menneskelivet satt over økonomi i Norge.

Onsdag den 09.09.20 fortalte regjeringen at Norge vil hente 50 asylsøkere fra den nedbrente Moria-leiren. «Det er fælt å se på, og jeg tenker på den opplevelsen av frykt både barn og voksne har når de opplever at det brenner rundt dem», forklarer statsminister Erna Solberg til nettavisen.no. Denne uttalelsen fra statsministeren stiller jeg meg fullstendig bak. Barn og voksne har over en lengre tid levd under forferdelige forhold i Moria, og nå har de også fått opplevd en fryktelig brann.

Debatten rundt Moria-leiren har gått over lengre tid, og mange politiske partier har vært engasjert i saken. Ved en slik debatt er det viktig at begrepene som blir beskrevet benyttes riktig. Enkelte kaller menneskene i Moria-leiren for flyktninger, andre bruker ordet migranter, og noen bruker ordet asylsøkere. Jon Helgheim fra Frp sa følgende til dagsavisen samme dag: «Disse 50 vi henter er ikke reelle flyktninger». Jon Helgheim har etter min mening både rett og feil. Menneskene i Moria-leiren har enda ikke fått flyktningstatus, og dermed ikke definert som flyktninger. Derimot er menneskene i all hovedsak asylsøkere, og det er her jeg mener Helgheim tar feil. En asylsøker kan få opphold som flyktning hvis de har beskyttelsesbehov og fyller vilkårene for dette. Hverken jeg, Krf eller Helgheim kan dermed si at de 50 asylsøkerne som Norge vil hente ikke er reelle flyktninger. Asylsøkere må få behandlet saken sin før vi kan sette en status på personen, og det skjer ikke med de som befinner seg i Moria-leiren.

Uavhengig av hvilken status vi politikere velger å bruke om folkene i Moria, mener vi i Krf at alle har en ting til felles: de er mennesker! Asylsøkerne på Lesvos er mennesker som lever i stor nød. De har rett til å få behandlet asylsøknaden sin, barna har rett på skolegang, de har rett til å få et tak over hodet og de har rett til å spise seg mette. Menneskene i Moria-leiren har samme ukrenkelige verdi som meg og deg.

Alver Krf ønsker å være tydelig på at vi i Norge kan gjøre enda mer i denne saken, 50 er ikke nok. Vi ønsker å hjelpe mennesker i nød. Vi stoler på utlendingsmyndighetene i Norge. Vi tror at mennesker kan få en rettferdig behandling av asylsøknaden sin i Norge, og at de menneskene som er reelle flyktninger skal få trygghet her.

Nå må regjering og Storting ta ansvaret med å hjelpe så mange som mulig fra Moria leiren. Her må man tverrpolitisk stå sammen, ta ansvar og gi gjestfrihet.

Nå er ikke tiden inne for å skryte av hvem som gjør hva, men nå er tiden inne for å hjelpe mennesker i nød til deres situasjon og asylsøknad er vurdert.

Kommentarer til denne saken