Jeg har hår på kroppen min. På armene mine, overleppen min, leggene mine, i armhulene, i ansiktet mitt. Til og med på lårene og knoklene mine.

Er det noen som i hvert fall ikke trenger hår så er det jenter, har jeg fått høre.

Men hår er kanskje litt mer komplekst og viktig enn det vi alle tror. Det har en funksjon.

Visste du at innen uke 22 så har et barn utviklet cirka fem millioner hårsekker fordelt rundt på hele kroppen? Dette er det høyeste tallet av hårsekker vi oppnår i løpet av vår levetid, ettersom at mennesker ikke produserer nye i løpet av livet.

Har du noen gang tenkt over at håret under armene og kjønnshår faktisk kan påvirke hvem din neste kjæreste blir. Hvordan? Jo fordi hårsekkene skiller ut lukt som kommuniserer vår reproduktive og attraktive status, som igjen er med på å påvirke hvem man føler seg tiltrukket av. Tenk så fantastisk!

Ifølge Jablonski, en professor i antropologi, så er hår og da spesielt kroppshår særs viktig. Hår er med på å hjelpe huden vår til å helbredes skikkelig. Hår har også stamcellelager som hjelper til dersom man skulle få sår.

Både du og jeg har hår på kroppen. Det har utrolig viktige funksjoner.

Når alle har hår, hvorfor følte jeg meg da unormal? Da jeg valgte å gå med en t-skjorte som viste de såkalte hårete gorillaarmene eller mannearmene mine?

Da jeg var 12 år, var den første gangen jeg følte meg skikkelig ensom.

Da jeg var 12 år, var den første gangen jeg følte meg unormal og ikke vel med meg selv.

Da jeg var 12 år, var første gangen jeg vokset barten min.

Da jeg var 15 år, barberte jeg hele armene mine.

Hvorfor er det slik at noen har definert en uskreven regel om at jenter ikke skal ha hår på kroppen?

Kroppshår kan man faktisk regne som «tabu». Det er gjerne ikke noe man snakker om. Dette gjør at ensomheten rundt det blir dypere og ikke minst blir man mer sårbar. Det å gå alene mot samfunnets strøm av normer er en tøff kamp. Kritikk og inhuman oppførsel er noe man må regne med.

Det å føle seg vel og trygg i sin egen kropp vil være vanskelig dersom man konstant skal møte kritikk fra verden rundt seg. Alt fra venner til klassekamerater.

Gjennom media fremstilles gjerne kvinner med kroppshår som gale feminister, ekle, uhygieniske eller rett og slett kvinner som ikke tar vare på seg selv.

Med disse tingene nevnt samlet, så virker det nesten umulig for en person å finne en gruppe der man finner støtte og aksept for å ha hårete kropper.

Jeg håper at du som leser dette har endret holdning til kroppshår. At både jenter og gutter kan ha større aksept rundt kroppshår, slik at folk kan få en større trygghet rundt det å være naturlig og føle seg vel med det.

Da jeg skulle skrive om dette temaet, fikk jeg mange rare blikk og kommentarer. Om hvorfor kroppshår egentlig var noe viktig å snakke om? Men det sier meg en ting, at det jeg gjør er rett. For jeg vet at hvis det hadde vært en, bare en person, som kunne fortalt meg at det å ha kroppshår ikke er noe man skal være flau eller skamme seg over og at dette kom fram i media ville det betydd mye for meg. Da hadde jeg kanskje hatt en lettere kamp med meg selv gjennom de tøffe årene som tenåring, for å akseptere meg selv.

Jeg står nå frem som den ene som jeg selv savnet, og vil på det sterkeste appellere til jenters bevissthet og rett til å akseptere sine naturlige og hårete kropper.

Teksten ble først brukt som apell i retorikkonkurransen «Ta Ordet» på Knarvik vgs.