Gå til sidens hovedinnhold

Alkoholpolitisk plan for Alver kommune - i solidaritet med de som trenger det

Meiningar Dette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

«Det er kun de som har lyst på en liten juleøl til julemiddagen som handler alkohol på julaften. De som ikke burde drukket alkohol, de med alkoholavhengighet, sikrer at de har nok alkohol tilgjengelig uansett.»

Dette var et av argumentene som møtte meg vedrørende å ikke selge alkohol på julaften.

Julen, og spesielt julaften, kjennes som et forstørrelsesglass. Det som er godt, kjennes gjerne enda bedre, og det som er trist og vondt oppleves gjerne verre. Julens fokus på fellesskap og tradisjoner bidrar i mange tilfeller til å forsterke de problemene man allerede står i.

De som savner sine kjære og de som lever alene kan føle seg mer ensomme. Noen kan ha sykdom og oppleve at dette blir ekstra tyngende i julehøytiden. «De som har et rusproblem, drikker eller ruser seg kanskje mer i julen…» (https://www.volvat.no/aktuelt/gruer-du-deg-til-jul/).

Dette forstørrelsesglasset kan bidra til at personer med alkoholavhengighet som forsøker å holde seg edru, kan oppleve det ekstra utfordrende å klare dette i julehøytiden. Spesielt på julaften, som ofte er en dag hvor vi er ekstra emosjonelle.

Anerkjennelse av barna

Folkehelseinstituttet estimerer at 90.000 barn lever i et hjem der minst en voksen misbruker alkohol. De antar at det er dobbelt så mange barn som har foreldre med et risikabelt alkoholforbruk. Disse barna blir spesielt berørt i jula. Derfor har «Hvit jul» hvert år er en kampanje som drives i samarbeid mellom Juba, Juvente og IOGT i Norge. I kampanjen oppfordrer de voksne til å skrive under på at de ikke vil drikke alkohol når de er sammen med barn i julehelgen 24.-26. desember.

På sin nettside skriver de følgende: «Vi er klar over at foreldrene til de mest utsatte barna gjerne ikke er de som vil skrive under i denne kampanjen. Men vi vet at oppfatningen om grensene for hva som er normal alkoholbruk har påvirkning også på holdningene til de som drikker mest. Kampanjen vil derfor også kunne gjøre julen bedre for de barna som trenger det mest.»

Dersom Alver kommune velger å ikke selge alkohol på julaften vil det være en anerkjennelse til barna i forhold til at de fortjener en hvit jul. Det vil også kunne gi en signaleffekt til voksne omsorgspersoner som kan bidra til redusert alkoholbruk på julaften.

«Jul betyr juling»

«Jul betyr juling, fortalte en voldsutsatt kvinne om sin opplevelse av høytiden» (https://www.dagsavisen.no/debatt/jul-betyr-juling-1.904675). Det er veldokumentert at alkohol er forbundet med økt voldsrisiko (Rossow og Bye 2013).

Formålet med Alver kommune sin alkoholpolitiske plan er blant annet:
- Kommunen skal ivareta helse- og sosialpolitiske hensyn på best mulig måte.
- Kommunen sine lokale retningslinjer og regulering av salgs- og skjenkeregler er viktige virkemiddel for å avgrense alkoholrelaterte skader.

Send endringsforslag

I Alver kommune sin alkoholpolitiske plan har vi muligheten til å kunne signalisere at «hvit jul» er innenfor det normale ved å ikke tillate alkoholsalg på julaften. Dette vil være solidarisk med de som sliter med helseutfordringer og/eller alkoholavhengighet, men forsøker å holde seg edru. Det vil anerkjenne barnas rett til en hvit og trygg jul. Det vil kunne bidra til å redusere alkoholbruk på julaften og med det også redusere risiko for vold i hjemmet. Dette vil være i henhold til formålet med kommunens alkoholpolitiske plan.

Jeg vil med dette oppfordre til å sende inn endring til planforslaget på Epost: post@alver.kommune.no
Alver kommune sin alkoholpolitiske plan ligger ute på høring. Radøy har tidligere hatt et slikt forbud mot alkoholsalg på julaften, et slikt forbud burde Alver nå innføre. Frist for innsending av skriftlig merknad er 24.04.2020.

Les også

Eurospar Isdalstø tatt for alkoholsal til 16 år gamal jente

Les også

Dette selde Vinmonopolet Knarvik mest av i fjor

Les også

Sjå stor oversikt: Dette selde mest på polet i fjor – ekspert anbefaler éin vin på lista

Les også

NFF opphevar alkoholforbod: – Det er fint at forbundet har gjort denne endringa

Les også

Arbeidarpartiet vil senke promillegrensa til sjøs

Kommentarer til denne saken